Πρόγραμμα 3ης ημέρας // 16.7.17

23o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Πρόγραμμα ημέρας // 16.7.17

Παράσταση

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
ΑΝΥΠΟΠΤΟΣ ΧΡΟΝΟΣ της Αντιγόνης Γύρα

16.07.2017
Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας| 20:00

  • Διάρκεια 65'kinitiras

Ανύποπτος Χρόνος
ANTIΓΟΝΗ ΓΥΡΑ
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Σύλληψη, Χορογραφία Αντιγόνη Γύρα & η ομάδα
Δραματουργία Χρήστος Πολυμενάκος, Άννα Τσίχλη-Μπουασσοννά
Κοστούμια Δάφνη Αηδόνη
Βοηθός χορογράφου Μαριάνθη Λάζου
Φωτογραφίες Τάσσος Βενετσανόπουλος

Παίρνουν μέρος Βίκυ Αδάμου, Πάολα Απαρίσιο, Ιάσονας Βενετσανόπουλος, Αλέξης Βιδαλάκης, Χαρά Γιαννακοπούλου, Kike Garcia, Κωστής Δασκαλάκης, Μαριλένα Δασκαρόλη, Ανθή Θεοφιλίδου, Χρήστος Καλκάνης, Ιωάννα Καμπυλαυκά, Δέσποινα Κωστελίδου, Άρτεμις Λαμπίρη, Κατερίνα Λιόντη, Μάγδα Μάστορα, Σμαράγδη Μιχαλακάκου, Γιάννης Μιχαλακούκος, Αγγελική Παπαδία, Εξαρμενία Παππά, Κατερίνα Ελ Ράχεμπ, Ευγενία Σιγαλού, Φάνια Χρηστίδη κ.ά.
Guest Φλώρα Καλομοίρη

Παρουσιάστηκε την άνοιξη του 2016 σε πλατείες της Αθήνας, στο πλαίσιο του In Progress Feedback Festival 2016, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων. Επίσης, το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Χορογράφων του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

KINHTHRAS

Ανύποπτος Χρόνος Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από το ομώνυμο ποίημα του Χρήστου Πολυμενάκου, που εξερευνά τη διάρκεια του χρόνου σε σχέση με τη στιγμή όπου ξαφνικά όλα αλλάζουν – λίγο ή πολύ.
Μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων κινείται κυκλικά, μαζί, σε όλη τη διάρκεια του έργου, ενώ η κυκλικότητα αυτή διακόπτεται από μικρά ή μεγάλα γεγονότα που συμβαίνουν σε ανύποπτο χρόνο, δημιουργώντας ανατροπές στη συνεχόμενη ροή.
Όπως ακριβώς γίνεται και στη ζωή μας∙ το πετάρισμα μιας πεταλούδας, μια λακκούβα στο δρόμο, ένας αιφνίδιος θάνατος, ένας έρωτας συμβαίνουν σε μια στιγμή, και αυτή η στιγμή, σε ανύποπτο χρόνο, μας αλλάζει.
Ο Ανύποπτος Χρόνος αποδεικνύεται για τους δημιουργούς του όλο και πιο προφητικός: κάθε μέρα που περνά, η ανθρωπότητα μπαίνει όλο και πιο βαθιά στο σκοτάδι.

Αντιγόνη Γύρα Δημιουργός παραστάσεων χορού και θεάτρου, video art. Aριστούχος απόφοιτος του Laban Centre London, απ’ όπου απέσπασε το Βραβείο Χορογραφίας Αποφοίτων, το 1993. Το 1996, ίδρυσε την ομάδα Κινητήρας Χοροθέαμα (kinitiras.com), με την οποία έχει χορογραφήσει δεκάδες έργα. Δημιούργησε το πρώτο residency centre για παραστατικές τέχνες στην Ελλάδα, το Κινητήρας Studio, μαζί με τη Βίκυ Αδάμου και τη Φλώρα Καλομοίρη. Τα τελευταία δέκα χρόνια είναι εθελόντρια στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Βούλας, όπου και εμπνεύστηκε τη δράση ΕΚΠΛΗΞΗ, που φέρνει το χορό στα δημοτικά σχολεία.
ekplixi.com

Κινητήρας Διεθνώς αναγνωρισμένο καλλιτεχνικό δίκτυο, συνδέει επαγγελματίες και ερασιτέχνες μέσα από τις παραστατικές τέχνες. Άρχισε το 1995-96 ως ομάδα χορού με την ονομασία Κινητήρας Χοροθέαμα. Ο Κινητήρας έχει δημιουργήσει τη δράση ΕΚ-ΠΛΗΞΗ, με την οποία ο χορός μπήκε στο σχολείο, το In Progress-Feedback Festival για νέους δημιουργούς, και, τέλος, το Kinitiras Choreography Lab, μια σημαντική καινοτομία στον κλάδο του χορού στην Ελλάδα, με τη δημιουργία ενός πολυπολιτισμικού περιβάλλοντος.
kinitiras.com, ekplixi.com

Χρήστος Πολυμενάκος Εξελίσσει και εφαρμόζει τη μέθοδο body/word υπό το πρίσμα του Performance Writing, από το 2010, στη δημιουργία και δραματουργία έργων, τη διδασκαλία αυτοσχεδιασμού, υποκριτικής, δραματουργίας, κριτικής ανάλυσης και ανατροφοδότησης σε επαγγελματίες, ερασιτέχνες και σπουδαστές. Έργα και σεμινάριά του έχουν φιλοξενηθεί σε κρατικά και ιδιωτικά ιδρύματα και διοργανώσεις στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Σλοβενία, τη Φιλανδία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία. Από το 2015 συνεργάζεται ως εκπαιδευτικός με τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση. Συνεργάζεται με τον Κινητήρα από το 1995.

Άννα Τσίχλη-Μπουασσοννά
Είναι κάτοχος πτυχίου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακού τίτλου στις παραστασιακές σπουδές του The Central School of Speech and Drama (Υποτροφία Στάη). Εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει σκηνοθετήσει θεατρικές παραστάσεις, περφόρμανς, video art και χάπενινγκ. Έργα της έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Αγγλία, Ελβετία, Ινδία, Ταϋλάνδη). Έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ, συνέδρια και ευρωπαϊκά ερευνητικά και εργαστηριακά προγράμματα. Διδάσκει από το 2005, στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Σκηνοθεσία και Θεατρική Πρακτική και από το 2014, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Δάφνη Αηδόνη Σπούδασε αρχιτεκτονική στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Συνέχισε τις σπουδές της στην Ακαδημία Παραστατικών Τεχνών DAMU στην Πράγα (MA Theatre Stage Design). Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και εκθέσεις στην Πάτρα, την Αθήνα, τη Βενετία, στο Κάσσελ, το Βερολίνο, στην Πράγα και την Αργεντινή. Έχει συνεργαστεί με ομάδες θεάτρου, σωματικού θεάτρου, χορού, σύγχρονου τσίρκου και περφόρμανς.

 

 Παράλληλη εκδήλωση

Προβολή ταινίας
Martha & Niki 
της Tora Mkandawire Mårtens

Μέγαρο Χορού Καλαμάτας - Προαύλιο
16.07.2017 / 22:00

  • Διάρκεια 90'

martha niki

Martha & Niki
Ταινία της TORA MKANDAWIRE MÅRTENS

Σουηδία 2015
Στα σουηδικά με ελληνικούς υπότιτλους

Σκηνοθεσία, Σενάριο Tora Mkandawire Mårtens
Πρωταγωνιστούν Martha Nabwire & Niki Tsappos
Παραγωγός Tora Mkandawire Mårtens
Διεύθυνση φωτογραφίας Erik Vallsten, Niklas Nyberg, Senay Berhe, Tora Mkandawire Mårtens
Καλλιτεχνικός σύμβουλος Kalle Boman
Μουσική Jungle Brothers, Pete Rock & C.L. Smooth, Das EFX, N.O.R.E, The Roots, Method ManDamon Frost, Chapee, Explicit Samurai, Niki Awandee, Fulgeance, Dibiase, Isopode, Fat Freddy's drop, Mario P Amigo, Supahumans, Clika One, Kalle Bäccman, Andreas Unge, Pontus Winnberg, Gustavo Santaolalla, Kicki Halmos & Per Egland
Μουσική σύνθεση Kicki Halmos, Per Egland, Red Wood, Kalle Bäccman, Andreas Unge
Μοντάζ Tora Mkandawire Mårtens & Therese Elfström
Ήχος Red Wood


Συμπαραγωγή: Emelie Persson, SVT / Kalle Bäccman Production / Patrik Axén, Stavro Film
Με την υποστήριξη: Linus Torell, SFI / Beata Mannheimer, FRSM

Παραγωγή Neo Publishing AB, Tora Mkandawire Mårtens

Cinedoc logo

Διανομή CineDoc

01 Martha

Martha & Niki Το 2010 δυο φίλες, οι Σουηδέζες Μάρτα Ναμπουάιρε και Νίκι Τσάππος ανακηρύχθηκαν παγκόσμιες πρωταθλήτριες χιπ χοπ στον περίφημο διεθνή διαγωνισμό street dance, Juste Debout, στο Παρίσι.Η Μάρτα ήρθε έφηβη στη Σουηδία από την πατρίδα της την Ουγκάντα. Τη Νίκι, που κατάγεται από την Αιθιοπία, την υιοθέτησαν μωρό. Tο φιλμ παρουσιάζει δυο επιτυχημένες χορεύτριες χιπ χοπ και ταυτόχρονα δυο νεαρά κορίτσια αντιμέτωπα με πολύ διαφορετικά ερωτήματα ζωής. Ποιες είναι οι ρίζες μας; Ποια στοιχεία της πολιτιστικής μας ταυτότητας φέρουμε από τον τόπο καταγωγής μας; Μπορεί η πολιτιστική κληρονομιά να μείνει ζωντανή, και πώς; Θα καταφέρουν τα κορίτσια να διατηρήσουν τη φιλία τους παρά τις δυσκολίες;

MARTHA NIKI

Tora Mårtens Η Τόρα Μόρτενς γεννήθηκε το 1978 στη Στοκχόλμη. Ασχολήθηκε με τη φωτογραφία. Απόφοιτη (2007) του Ινστιτούτου Δραματικής Τέχνης της Στοκχόλμης. Το 2009, η ταινία της Bye Bye C’est Fini βραβεύτηκε στο φεστιβάλ Interfilm Berlin. Έχει πάρει το γαλλικό βραβείο La Diversité Culturelle «Boundless / Sans frontières» για την ταινία της Dolce Vita with bacon.

 Σεμινάρια - Εργαστήρια - Masterclass

Οι Επαναστατικοί Χοροί της Ισιδώρας Ντάνκαν

Σεμινάριο χορού της Barbara Kane
με τη Françoise Rageau και τη Σάντρα Βούλγαρη

15-18.07.2017
| Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας | 10:00-12:00 (Σεμινάριο)
| Ζουμπούλειο Μέγαρο | 17:00-19:00 (Σεμινάριο)

Πληροφορίες


Working Bodies με την Κωνσταντίνα Μπούσμπουρα και τη Σοφία Μαυραγάνη 

15 - 17.07.2017 
Ζουμπούλειο Μέγαρο | 12:00 - 15:00

Πληροφορίες

 

Πρόγραμμα / ημέρα

Πρόγραμμα 1ης ημέρας // 14.7.17
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 2ης ημέρας // 15.7.17
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 3ης ημέρας // 16.7.17
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 4ης ημέρας // 17.7.17
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 5ης ημέρας // 18.7.17
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 6ης ημέρας // 19.7.17
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 7ης ημέρας // 20.7.17
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 8ης ημέρας // 21.7.17
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 9ης ημέρας // 22.7.17
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 10ης ημέρας // 23.7.17
Περισσότερα...