Πρόγραμμα 4ης ημέρας // 17.7.17

23o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Πρόγραμμα ημέρας // 17.7.17

Παράσταση

ΟΜΑΔΑ ΧΟΡΟΥ ΖΗΤΑ
ΑΛΑΣΚΑ της Ίριδας Καραγιάν

17.07.2017
Μέγαρο χορού Καλαμάτας - Στούντιο | 20:00

  • Διάρκεια 50'

ΑΛΑΣΚΑ
IΡΙΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝ
ΟΜΑΔΑ ΧΟΡΟΥ ΖΗΤΑ

Ιδέα, Χορογραφία Ίρις Καραγιάν
Μουσική Νίκος Βελιώτης
Σχεδιασμός χώρου Γιώργος Μαραζιώτης
Σύμβουλοι δραματουργίας Μυρτώ Κατσίκη, Σωτήρης Μπαχτσετζής
Σχεδιασμός φωτισμού Τάσος Παλαιορούτας

Ερμηνεύουν Νώντας Δαμόπουλος, Χαρά Κότσαλη, Γιώργος Κοτσιφάκης, Κατερίνα Λιόντου, Ιωάννα Παρασκευοπούλου

Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Εκτέλεση παραγωγής: ομάδα χορού ΖΗΤΑ

Πρεμιέρα και παρουσιάσεις: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση (26-29.2.2016) και στο DañsFabrik 2016 - Festival de Brest (Focus Athènes), Le Quartz - Scène Nationale de Brest, Γαλλία (4.3.2016).

footer logo gre

Χορηγός περιοδείας: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

17alaska

Πέντε σώματα κινούνται σε στενή επαφή μεταξύ τους. Κατασκευάζουν ένα μηχανισμό που λειτουργεί σε συνθήκες εναλλασσόμενων ταχυτήτων, έντασης και χαλάρωσης, συμφωνίας και παραφωνίας, θολού και καθαρού, κοντινού και μακρινού. Το έργο ΑΛΑΣΚΑ είναι μια χορογραφία που σχεδιάζεται πάνω στις επιφάνειες των σωμάτων και στο χώρο ανάμεσά τους. Ένα χρόνο μετά την πρεμιέρα του στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, η παράσταση παρουσιάζεται σε νέα μορφή και δημιουργεί μια διαφορετική συνθήκη θέασης. Σε έναν άδειο χώρο, πέντε σώματα κινούνται σε διαρκή επαφή, γλιστράνε το ένα πάνω στο άλλο, ενεργοποιούν και δέχονται κινητικά ερεθίσματα και δημιουργούν χώρους, δράσεις ανάμεσα στο φανταστικό και το ρεαλιστικό. Η λεπτομέρεια της κίνησης του συνόλου και του καθενός ξεχωριστά, σαν σε κοντινό πλάνο (close up), προσκαλεί τον θεατή στη θέαση μιας μικρο-χορογραφίας. Πρωταρχικό σημείο της έρευνας του έργου είναι η εμπειρία της επαφής των σωμάτων με βασικό άξονα την αφή. Σταδιακά, αναλύσαμε και επεξεργαστήκαμε διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης των σωμάτων και μηχανισμούς πίεσης μέσω της αφής. Οι χορευτές πειραματίζονται σε όλη τη διάρκεια του έργου με την ιδέα ότι κάθε κίνηση που δημιουργεί την επαφή μεταξύ των σωμάτων προεκτείνεται και επιχειρεί να μπει στο σώμα του άλλου. Το κινητικό υλικό και ο τρόπος που λειτουργεί η πρόθεση της κίνησης στρέφουν την προσοχή στη δράση και στον τρόπο επιτέλεσής της. Αυτό που με ενδιαφέρει κυρίως να διερευνήσω είναι μια συνθήκη που κατευθύνει την προσοχή του χορευτή στο μηχανισμό με τον οποίο παράγεται η κίνηση την κάθε στιγμή. Το έργο επιθυμεί να δημιουργήσει και να ερευνήσει συνθήκες συνύπαρξης. Τα πέντε σώματα σε επαφή επαναπροσδιορίζουν σχέσεις, χώρους και αποστάσεις, δημιουργούν εικόνες και νοήματα που παραμένουν ανοιχτά σε διαπραγματεύσεις.
ΙΡΙΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝ

Ίρις Καραγιάν Xορογράφος και χορεύτρια. Σπούδασε χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα των Παραστατικών Τεχνών και του Πολιτισμού στη Βρετανία (Goldsmiths College). Είναι ιδρυτικό μέλος και χορογράφος της ομάδας χορού ΖΗΤΑ (2002).
Έργα της έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αποσπώντας διακρίσεις. Διδάσκει χορογραφία στην ΚΣΟΤ. Συνεργάζεται με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
www.iriskarayan.com

 Παράλληλη εκδήλωση

Προβολή ταινίας 
Working Dancers 
της Κωνσταντίνας Μπούσμπουρα και της Julia Martinez Heimann 

Μέγαρο Xορού Καλαμάτας - Προαύλιο
17.07.2017 / 22:00

  • Διάρκεια 76'

Working Dancers
Tαινία της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΜΠΟΥΣΜΠΟΥΡΑ
και της JULIA MARTINEZ HEIMANN

Αργεντινή - Ελλάδα 2016
Στα ισπανικά με αγγλικούς υπότιτλους

Μετά την προβολή, η σκηνοθέτις Κωνσταντίνα Μπούσμπουρα και η χορογράφος Σοφία Μαυραγάνη θα συζητήσουν με το κοινό πάνω στα θέματα της ταινίας καθώς και για την εμπειρία του τριήμερου εργαστηρίου «Working Bodies, ο χορευτής ως εργαζόμενος».

Σενάριο, Σκηνοθεσία Κωνσταντίνα Μπούσμπουρα & Julia Martinez Heimann
Διεύθυνση φωτογραφίας José Pigu Gómez
Μοντάζ Victoria Lastiri
Μουσική Analía Rosenberg
Διεύθυνση ήχου Nicolás Volonté
Παραγωγή Julia Martinez Heimann & Κωνσταντίνα Μπούσμπουρα
Διεύθυνση παραγωγής Νάνσυ Κοκολάκη & Νίκος Μουστάκας
Βοηθός παραγωγός Πάνος Μπίσδας
Εκτέλεση παραγωγής Ariana Aisenberg & Roxy Ruzzante

Διανομή Angélica Berdini, Agustina Sario, Bettina Quintá, Cristian Setién, Cristina Gómez Comini, Daniel Payero Zaragoza, Darío Rodríguez, Diego Franco, Enrique Martín Gil, Ernesto Chacón Oribe, Juan Guillermo Velázquez Cardona, Juan Cid, Julieta Gros, Luciana Benosilio, Leonardo Ressia, Magalí Del Hoyo, María del Mar Codazzi, María Kuhmichel, Mariela Queraltó, Martín Rebello, Pablo Fermani, Rafael Peralta, Ramiro Soñez, Victoria Hidalgo, Victoria Viberti, Virginia López, Yamila Guillermo, Yésica Alonso

Xορηγοί-Συμπαραγωγοί (Ελλάδα - Αργεντινή): INCAA (Instituto Nacional de Cine y Artes Audiovisuales), Κinisi & BadCrowd, Authorwave (Post-production)

WorkingDancers

Working Dancers Στο Μπουένος Άιρες, μια ομάδα αναγνωρισμένων χορευτών αγωνίζεται για τα εργατικά της δικαιώματα και δημιουργεί την πρώτη Kρατική Ομάδα Σύγχρονου Χορού υπό τη συλλογική διοίκησή της. Εντυπωσιακές χορογραφίες, αυθεντικά λαϊκά τραγούδια και σύγχρονη μουσική της Λατινικής Αμερικής αποκαλύπτουν την ομορφιά του χορού μέσα από τη ζωή.
workingdancers.com

Κωνσταντίνα Μπούσμπουρα Σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κοινωνική ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης και αποφοίτησε από το Τμήμα λατινοαμερικανικών σπουδών του Πανεπιστημίου της Σαλαμάνκας. Από το 2007 ασχολείται με την επιτόπια έρευνα και σκηνοθεσία ντοκιμαντέρ, με έδρα το Μπουένος Άιρες και την Αθήνα. Αντικείμενο της έρευνάς της είναι ο χορός ως εργασία και η σχέση του χορού με την πολιτική.

Julia Martinez Heimann Η Χούλια Μαρτίνες Χέιμαν σπούδασε Design εικόνων και ήχου στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες και έχει δίπλωμα στην κοινωνική ανθρωπολογία από τη Λατινοαμερικάνικη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Εργάζεται στη δημόσια εκπαίδευση στο Μπουένος Άιρες και είναι σκηνοθέτις και παραγωγός ντοκιμαντέρ και πολιτιστικών σειρών.

 Σεμινάρια - Εργαστήρια - Masterclass

Οι Επαναστατικοί Χοροί της Ισιδώρας Ντάνκαν

Σεμινάριο χορού της Barbara Kane
με τη Françoise Rageau και τη Σάντρα Βούλγαρη

15-18.07.2017
| Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας | 10:00-12:00 (Σεμινάριο)
| Ζουμπούλειο Μέγαρο | 17:00-19:00 (Σεμινάριο)

Πληροφορίες


Working Bodies με την Κωνσταντίνα Μπούσμπουρα και τη Σοφία Μαυραγάνη

15 - 17.07.2017 
Ζουμπούλειο Μέγαρο | 12:00 - 15:00

Πληροφορίες

 

Πρόγραμμα / ημέρα

Πρόγραμμα 1ης ημέρας // 14.7.17
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 2ης ημέρας // 15.7.17
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 3ης ημέρας // 16.7.17
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 4ης ημέρας // 17.7.17
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 5ης ημέρας // 18.7.17
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 6ης ημέρας // 19.7.17
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 7ης ημέρας // 20.7.17
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 8ης ημέρας // 21.7.17
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 9ης ημέρας // 22.7.17
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 10ης ημέρας // 23.7.17
Περισσότερα...