Πρόγραμμα 10ης ημέρας // 23.7.17

23o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Πρόγραμμα ημέρας // 23.7.17

Παραστάσεις

 

THREE TIMES REBEL της Marina Mascarell

22 & 23.07.2017
Μέγαρο χορού Καλαμάτας - Κεντρική σκηνή | 22.7 | 20:00 & 23.7 | 20:30

  • 22.7 / 22:00 / 60΄
  • 23.7 / 20:30 / 60΄

Three Times Rebel
MARINA MASCARELL

Σύλληψη, Σκηνοθεσία Marina Mascarell
Χορογραφία Marina Mascarell & χορευτές
Βοηθός χορογράφων David Essing
Μουσική σύνθεση, Eρμηνεία επί σκηνής Yamila Ríos
Κοστούμια Daphna Munz
Σκηνικά Ludmila Rodrigues
Φωτισμοί Loes Schakenbos
Καλλιτεχνική έρευνα Marthe Koetsier

Ερμηνεύουν Nina Botkay, Maud de la Purification, Filippo Domini, Eli Cohen, 
Chen-Wei Lee

Συμπαραγωγή: Korzo productions, Nederlands Dans Theater, Dance Forum Taipei, Mercat de les Flors. Με την υποστήριξη της Κοινότητας της Χάγης, του Performing Arts Fund NL και του Υπουργείου Πολιτισμού της Ταϊβάν. Πρεμιέρα: 27, 28, 29.1.2017, Φεστιβάλ CaDance, θέατρο Korzo, Χάγη

EmbajadaAtenas

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα

Three


Three Times Rebel Το έργο διερευνά τις απαρχές της ανισότητας των φύλων και τον αυθαίρετο τρόπο με τον οποίο μεθοδεύτηκαν οι σχετικές αντιλήψεις στη σύγχρονη κοινωνία. Εδώ η Μασκαρέλ καταδύεται στα βάθη του συστήματος που έθρεψε τις σύγχρονες προκαταλήψεις, τα στερεότυπα, τις διακρίσεις, τη συμβολική βία, τον τρόπο που κληρονομείται και κατασκευάζεται το φύλο.

Το ούτως ή άλλως σοκαριστικό «Grab 'em by the pussy» [του πλανητάρχη] δεν έχει ξανακουστεί τόσο απειλητικά όσο στο Three Times Rebel. Μια σφοδρή, σχεδόν ακτιβιστική παράσταση, όπου κάθε σωματική επαφή είναι και άβολη και ενοχλητική.
Theaterkrant.nl

Marina Mascarell Η ισπανίδα χορογράφος Μαρίνα Μασκαρέλ γεννήθηκε το 1980. Έχει χορέψει με τις ομάδες χορού Nederlands Dans Theater II, Cedar Lake Contemporary Ballet και Nederlands Dans Theater I. Σπούδασε παιδαγωγική του χορού και πήρε μάστερ στις παραστατικές τέχνες. Από το 2011 εργάζεται ως ανεξάρτητη χορογράφος. Έχει δημιουργήσει για τις ομάδες: Όπερας του Γαίτεμποργ στη Σουηδία, Νederlands Dans Theater I (UpComing Choreographers) στη Χάγη, Scapino Ballet (Tools) στο Ρόττερνταμ, Dance Forum στην Ταϊπέι, Ballet Junior της Γενεύης και Skånes Dansteater στο Μάλμε της Σουηδίας. Είναι χορογράφος in resident στο Θέατρο Korzo της Χάγης.

Yamila Ríos Η ισπανίδα μουσικός, περφόρμερ, συνθέτις και καλλιτέχνις ήχου Γιαμίλα Ρίος ζει στην Ολλανδία. Ασχολείται με τη δημιουργία ακουστικών χώρων. Έχει εργαστεί σε διαφορετικά πρότζεκτ, πειραματιζόμενη με τη χρήση live ηλεκτρονικών και παραδοσιακών οργάνων. Από το 2014 συνεργάζεται με τη Μαρίνα Μασκαρέλ. Έχει μπάτσελορ και μάστερ Ηχολογίας από το Βασιλικό Ωδείο Χάγης.

Daphna Munz Η σχεδιάστρια κοστουμιών Ντάφνα Μουντς γεννήθηκε το 1983. Δημιουργεί στην τομή του θεατρικού κοστουμιού με την τέχνη και τον κόσμο της μόδας intersection of costume, art and fashion. Μεγάλωσε μεταξύ του Μανχάτταν και του Τελ Αβίβ, και ζει στο Βερολίνο. Έχει δημιουργήσει σκηνικά και κοστούμια για χορό, θέατρο, κινηματογράφο, μουσικά βίντεο και σχεδιαστές μόδας. Σπούδασε στην Ακαδημία Τεχνών Μπεζαλέλ της Ιερουσαλήμ, και δούλεψε στην πλατφόρμα τέχνης Circle 1 στο Βερολίνο. Το 2015 μπήκε στο χώρο των e-υφασμάτων.

Ludmila Rodrigues Η σκηνογράφος Λουντμίλα Ροντρίγες γεννήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 1979. Πήρε δίπλωμα αρχιτέκτονα-πολεοδόμου από το Πανεπιστήμιο του Ρίο (2006) και πτυχίο τεχνών από τη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών στη Χάγη (2013). Έχει διδάξει ιστορία της τέχνης και έχει δουλέψει ως καλλιτεχνική εμψυχώτρια στη ΜΚΟ Galpão Aplauso στο Ρίο (2007-2009). Έχει ασχοληθεί με την αρχιτεκτονική, το χορό και τις πολεμικές τέχνες. Από το 2009, ζει στη Χάγη, όπου εργάζεται ως ανεξάρτητη σκηνογράφος και γραφίστρια. Μέλος της ομάδας CLOUD Danslab.

Loes Schakenbos Η σχεδιάστρια φωτισμών Λους Σάκενμπος (γενν. 1973) ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο ως υπεύθυνη σκηνής για τα Nederlands Dans Theater 1 και 3 (1996-2004). Από τα πιο γνωστά θέατρα με τα οποία έχει συνεργαστεί: Κέντρο Τεχνών Σαϊτάμα, Όπερα Γκαρνιέ στο Παρίσι, Λίνκολν Σέντερ, Όπερα του Σύδνεϋ, Όπερα του Άμστερνταμ και Korzo της Χάγης. Εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας στο σχεδιασμό φωτισμών και στην τεχνική παραγωγή για ομάδες σύγχρονου χορού.

Nina Botkay Η χορεύτρια Νίνα Μπότκαϋ γεννήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 1986. Αρχικά μελέτησε μπαλέτο στο Ρίο και μετά στο Μάνχαϊμ. Το 2002 έγινε μέλος της ομάδας σύγχρονου χορού DeAnima. Το 2004 μπήκε στο δυναμικό του Nederlands Dans Theater II και το 2008 στο Nederlands Dans Theater I. Από το 2010 συνεργάζεται ως ανεξάρτητη χορεύτρια με πλήθος χορογράφους. Διδάσκει σύγχρονο χορό, έχει κάνει τα σκηνικά και έχει σκηνοθετήσει πολλά έργα χορού.

Maud de la Purification Η χορεύτρια Μωντ ντε λα Πουριφικασιόν γεννήθηκε το 1983 στη Τουλούζη. Σπούδασε χορό στο Εθνικό Ωδείο. Έχει χορέψει με το Εθνικό Μπαλέτο της Μασσαλίας, το Μπαλέτο του Καπιτωλίου της Τουλούζης και το Nederlands Dans Theater II. Έχει συνεργαστεί με τη Σίντρα Μπελ, τον Χιροάκι Ουμέντα και με τον Ρομπέρτο Τσαππαλά.

Filippo Domini Ο χορευτής Φιλίππο Ντόμινι γεννήθηκε στην Έννα της Σικελίας το 1993. Από το 2012 έχει παρακολουθήσει μαθήματα MoDem/codici gestuali compagnia Ζappalà danza και από τον Μάρτιο του 2015 άρχισε να δουλεύει με την Ομάδα του Ρομπέρτο Τσαππαλά.

Eli Cohen Η χορεύτρια Έλι Κοέν γεννήθηκε στην Ισπανία το 1990 και μεγάλωσε στο Ισραήλ. Σπούδασε στη Σχολή Τεχνών Μπουστάν στη Νανάνια, έκανε το πρόγραμμα χορού στο Κιμπούτς Γκα’ατ’ον, και μπήκε στο δυναμικό της ομάδας σύγχρονου χορού Kibbutz Contemporary Dance Company 2. Από το 2013 ζει στο Βερολίνο.

Chen-Wei Lee Γεννήθηκε το 1985 στην Ταϊβάν. Σπουδάστρια ακόμα μπήκε στο δυναμικό της Ομάδας χορού Μπατσέβα και στο νεανικό Σύνολο Μπατσέβα. Η Τσεν Ουέι υπήρξε μέλος της ομάδας χορού Όπερας του Γαίτεμποργ για μία καλλιτεχνική περίοδο. Διδάσκει Gaga στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Τεχνών της Ταϊπέι.

ONE ONE ONE
Γιάννης Μανταφούνης & Aoife McAtamney 

23.07.2017
Παραλία Καλαμάτας (Θέση Πανελλήνιο) | 11:00

Οne One One
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΤΑΦΟΥΝΗΣ & AOIFE McATAMNEY

Σύλληψη Γιάννης Μανταφούνης
Χορογραφία Γιάννης Μανταφούνης & Aoife McAtamney
Διεύθυνση παραγωγής Mélanie Fréguin
Παραγωγή Cie Ioannis Mandafounis

Συμπαραγωγή: Prairie – Migros Pour-cent culturel, Festival de Danse 2015
Με την υποστήριξη της Πόλης της Γενεύης, του Καντονιού της Γενεύης, του Ελβετικού Συμβουλίου Τεχνών Pro Helvetia, του Culture Ireland, του Κέντρου Χορογραφικής Δημιουργίας του Λουξεμβούργου (Trois-CL), του Υπουργείου Πολιτισμού του Λουξεμβούργου, της Ελβετικής Εταιρείας Συγγραφέων (SSA)

One

One One One Στο διαδραστικό έργο One One One ο χορογράφος Γιάννης Μανταφούνης μάς προσκαλεί να μοιραστούμε μαζί του το χρόνο, σε έναν κοινό χώρο, με τον πιο απλό και άμεσο τρόπο. Σε ένα απλό «σκηνικό» με δύο παράλληλες γραμμές στο έδαφος και δύο καρέκλες, μία σε κάθε γραμμή, οι δύο καλλιτέχνες εισβάλλουν στον δημόσιο χώρο και μας οδηγούν σε απρόσμενες περιπέτειες.
Καθίστε στην καρέκλα, μείνετε εκεί όση ώρα θέλετε, και κοιταχτείτε στα μάτια με τον χορευτή – έτσι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για έναν προσωπικό χώρο.

Γιάννης Μανταφούνης Σπούδασε χορό στην ΚΣΟΤ και στο Κονσερβατουάρ του Παρισιού. Yπήρξε μέλος του Μπαλέτου της Όπερας του Γαιτεμπόργ της Σουηδίας, του Nederlands Dans Theater II και της Ομάδας Φόρσαϊθ. Ως χορογράφος έχει συνεργαστεί με χορευτές και μουσικούς. Δημιούργησε την ομάδα MAMAZA με τους Φαμπρίς Μαζλιά και Μέυ Ζάρυ και χορογράφησαν μαζί έργα που παρουσιάστηκαν στην Ευρώπη και την Ασία. Υπήρξε συνεργαζόμενος καλλιτέχνης του θεάτρου deSingel στην Αμβέρσα με το τρίο MAMAZA. Έχει συνεργαστεί με την Έλενα Τζαννόττι στο ApersonA, με την Ίφα Μακατάμνυ και με τον Λωράν Σετουάν. Με τον Μπρους Μάγερς, την Έλενα Τζαννόττι και τη Ρομπέρτα Μόσκα, δημιούργησε το Ossip Mandelstam. A Performance (2016). Το 2015 βραβεύτηκε ως «εξαιρετικός χορευτής» (Danseur exceptionnel) στα Ελβετικά Βραβεία Χορού. Διδάσκει αυτοσχεδιασμό και χορογραφία με βάση την ιαπωνική πολεμική τέχνη μπούντο, και χορογραφεί για ακαδημίες και ευρωπαϊκές ομάδες χορού.

Aoife McAtamney Η Ίφα Μακατάμνυ, ανεξάρτητη χορογράφος, ζει στο Δουβλίνο. Σπούδασε χορό στη Σχολή Σύγχρονου Χορού στο Λονδίνο παρακολούθησε το πρόγραμμα D.A.N.C.E II. Χορογραφεί από το 2009. Το πρώτο της έργο, Sweetheart that’s the interesting part... έκανε πρεμιέρα στο Pavillon Noir της Αιξ-αν-Προβάνς. Η πρώτη της σόλο χορογραφία, Softer Swells, υπήρξε επιλογή του φεστιβάλ Aerowaves 2014. Το 2012 δημιούργησε την ομάδα DISH Dance. Άλλες συνεργασίες της: Egg Charade με τη χορογράφο Νίνα Βαλλόν από το Εnvy&P., A Room For All Our Tomorrows με τους Ίγκορ και Μορένο, και το ντουέτο One One One με τον Γιάννη Μανταφούνη.

IT'S ALWAYS HERE του Adi Boutrous

23.07.2017
Μέγαρο χορού Καλαμάτας - Στούντιο | 19:00

  • Διάρκεια 35΄

It’s Always Here
ADI BOUTROUS

Χορογραφία Adi Boutrous
Καλλιτεχνική σύμβουλος, Υπεύθυνη δοκιμών Anat Vaadia
Φωτισμοί Yoav Barel
Μουσική Francisco Lopez, Prince Conley, Entrance
Μουσική επιμέλεια Adi Boutrous

Eρμηνεύουν Avshalom Latucha, Adi Boutrous

Πρεμιέρα: Φεστιβάλ Curtain Up, Iσραήλ 2016, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Hillel Kogan

EMBASSYISRAEL

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα 

Adi

It’s Always Here «Το σώμα φέρει την ταυτότητά μας»: στην άδεια σκηνή, οι δύο χορευτές άλλοτε κινούνται μαζί, σε πλήρη συγχρονισμό, άλλοτε ορίζουν καθένας το δικό του ευδιάκριτο μονοπάτι. Η χορογραφία έχει στοιχεία αυτοσχεδιασμού contact και χιπ χοπ, ως προς την ένταση των κινήσεων και τη δεξιοτεχνία. [...]
Ο Μπούτρους και ο Λατούσα κινούνται προς διαφορετικές κατευθύνσεις, ενώ τα κεφάλια τους εξακολουθούν να εφάπτονται το ένα στο άλλο, σαν να είναι ανίκανοι να χωριστούν· σε άλλο σημείο γέρνουν ο ένας προς τον άλλον, σαν να αγκαλιάζονται είτε σαν ο ένας να προσπαθεί εναγώνια να μην καταρρεύσει υπό το βάρος του άλλου. Χορεύουν ο ένας με τον άλλον, πάνω στον άλλον, κάτω από τον άλλον, διά μέσου του άλλου. Έτσι, το σώμα αποκαλύπτει τον τρόπο που οι δύο τους τρέφονται, αιμορραγούν, αλληλοστηρίζονται, θέτοντας ωστόσο κάποτε σε κίνδυνο την ατομική τους ταυτότητα.
IDIT SUSLIK

Adi Boutrous Ο Άντι Μπούτρους γεννήθηκε το 1989. Χορογράφος και χορευτής, ζει κι εργάζεται στο Τελ Αβίβ. Ολοκλήρωσε σπουδές χορού στο κιμπούτς Γκα’ατόν στη Σχολή Παραστατικών Τεχνών της Μάττε Ασέρ, και στη συνέχεια στη Σχολή Επαγγελματικού Χορού Maslool στο Τελ Αβίβ.

Avshalom Latucha O Αβεσσαλώμ Λατούσα γεννήθηκε στο 1987 στην Αστόντ του Ισραήλ. Πήρε μαθήματα χορού στο εργαστήρι χορού της Χάιφας. Ανεξάρτητος χορευτής, συναντήθηκε καλλιτεχνικά με τον Άντι Μπούτρους το 2015.

SCARABEO, ANGLES AND THE VOID του Andrea Costanzo Martini

23.07.2017
Μέγαρο χορού Καλαμάτας - Στούντιο | 19:00

  • Διάρκεια 35΄

SCARABEO Angles and the Void
ANDREA COSTANZO MARTINI

Χορογραφία Andrea Costanzo Martini
Δραματουργία Yael Biegon-Citron
Yπεύθυνη δοκιμών Melanie Barson
Φωτισμοί Yoav Barel
Ήχος Binya Reches
Κοστούμια Nir Benita
Μουσική Julyan, John Cale / B. Eno, Franco Battiato
Καλλιτεχνικός σύμβουλος Hillel Kogan

Ερμηνεύουν Avidan Ben-Giat, Andrea Costanzo Martini

MARTINI

SCARABEO, Angles and the Void Το στήσιμο μιας παράστασης αποκαλύπτει το τίμημα που πληρώνει ο χορευτής όσο και την ευχαρίστηση που αντλεί καθώς μετατρέπεται σε αντικείμενο – μια μονομαχία πρότυπο.
Μέσα στο αυστηρό πλαίσιο μιας χορογραφίας, ό,τι κρατάει τους χορευτές σε ετοιμότητα και τους επιτρέπει να μεταμορφώνονται κάθε φορά είναι η επίπονη, κοπιώδης προσπάθεια της σάρκας, του δέρματος, των αρθρώσεων, και το βλέμμα του κοινού.
ANDREA COSTANZO MARTINI

Andrea Costanzo Martini Ο Αντρέα Κοστάντσο Μαρτίνι γεννήθηκε στην Ιταλία. Σπούδασε σύγχρονο χορό και μπαλέτο. Το 2004 έγινε μέλος του Μπαλέτου του Κρατικού Θεάτρου Άαλτο του Έσσεν. Το 2006 μπήκε στην Ομάδα Μπατσέβα, άρχισε να δραστηριοποιείται ως δάσκαλος γκάγκα και χορογράφος, και εν συνεχεία μπήκε στο δυναμικό του Μπαλέτου Κούλμπεργκ της Στοκχόλμης. Το 2012 επέστρεψε στο Ισραήλ και εντάχθηκε στην ομάδα χορού της Ίνμπαλ Πίντο. Διδάσκει και χορογραφεί (Sadna Ga’aton, Dafna Szilberg Theater κ.ά.).

Avidan Ben Giat O Αβιντάν Μπεν Γκιάτ σπούδασε στην Ακαδημία Μουσικής και Χορού και στην Ακαδημία Τεχνών και Σχεδίου Μπετσαλέλ της Ιερουσαλήμ. Έχει χορέψει με το Ensemble της Μπατσέβα και αργότερα με την ομάδα της Ίνμπαλ Πίντο και του Αβεσσαλώμ Πόλλακ. Έχει χορογραφήσει και έχει κάνει παραγωγές έργων στο Ισραήλ και στην Ιαπωνία.


Παράλληλη εκδήλωση

Προβολή ταινίας
Mr. Gaga
του Tomer Heymann

Μέγαρο Xορού Καλαμάτας - Προαύλιο
19 & 23.07.2017 / 22:00

  • Διάρκεια 100'

Mr. Gaga
Ταινία του Tomer Heymann

Ισραήλ, Σουηδία, Γερμανία, Ολλανδία 2015
Στα αγγλικά και τα εβραϊκά με ελληνικούς υπότιτλους

Σκηνοθεσία Tomer Heymann
Παραγωγός Barak Heymann
Διεύθυνση παραγωγής Diana Holtzberg
Διεύθυνση φωτογραφίας Itai Raziel
Μοντάζ Alon Greenberg, Ido Mochrik, Ron Omer
Ήχος Alex Claude

Μουσική Ishai Adar

Cinedoc logo 

Διανομή Cinedoc 

EMBASSYISRAEL
Με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα

MrGaga

Πρωταγωνιστής της ταινίας Mr Gaga του Τόμερ Χέυμαν είναι ο Οχάντ Ναχαρίν. Το ντοκιμαντέρ εστιάζει στη ζωή και το έργο του κορυφαίου ισραηλινού χορογράφου, χρησιμοποιώντας αρχειακό υλικό από τις δουλειές του και τις πιο προσωπικές του στιγμές σε συνδυασμό με ένα πλούσιο ανέκδοτο υλικό και χορευτικά αποσπάσματα που κόβουν την ανάσα. Η ταινία, γυρισμένη σε διάστημα οκτώ χρόνων, αφηγείται τη συναρπαστική ιστορία του μεγάλου χορογράφου και καλλιτεχνικού διευθυντή της Batsheva Dance Company, της καλλιτεχνικής ιδιοφυΐας που επαναπροσδιόρισε τη γλώσσα του σύγχρονου χορού.
Ο Οχάντ Ναχαρίν έχει επινοήσει μια πρωτοποριακή «γλώσσα» κίνησης, που την έχει ονομάσει Gaga. Δεν υπάρχει κεντρική ιδέα για τη μέθοδο αυτή. Περισσότερο από τεχνική ή γλώσσα, η Gaga αποτελεί μια φιλοσοφική αντίληψη της χρήσης του σώματος, ένα σύνολο εργαλείων που ο χορευτής μπορεί να χρησιμοποιήσει σε κάθε τεχνική. Είναι ένας νέος δρόμος προς την αυτογνωσία μέσω του σώματος.

Gaga7

Ohad Naharin Ο Οχάντ Ναχαρίν είναι από τους πιο σημαντικούς χορογράφους εν ζωή. Μαθητής της Μάρθας Γκράχαμ, είναι από το 1990 καλλιτεχνικός διευθυντής της Batsheva Dance Company. Έχει αποσπάσει πάμπολλες διακρίσεις, όπως Ιππότης της Τάξεως των Τεχνών και των Γραμμάτων από το Γαλλικό Κράτος και Διδάκτωρ επί τιμή στο Χορό από τη Σχολή Τζούλλιαρντ.

Tomer Heymann O Τόμερ Χέυμαν γεννήθηκε στο Ισραήλ το 1970. Σκηνοθέτησε πολλά ντοκιμαντέρ και σειρές, που γυρίστηκαν κατά τη διάρκεια πολλών ετών και αφορούσαν συγκεκριμένα πρόσωπα. Τα έργα του απέσπασαν σημαντικά βραβεία σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ.


 Σεμινάρια - Εργαστήρια - Masterclass

Do You Speak Dance?
Masterclass λεκτικής επικοινωνίας της χορογραφικής έρευνας και δημιουργίας
με τον Χρήστο Πολυμενάκο

Ζουμπούλειο Μέγαρο
22.07.2017 | 16:00-19:00 & 23.7  |13:00-18:00

Do you Speak Dance?
Masterclass Λεκτικής Επικοινωνίας της Χορογραφικής Έρευνας και Δημιουργίας
με τον Χρήστο Πολυμενάκο

Μπορεί κάποιος να μεταφράσει την κίνηση σε λέξη;
Πώς μπορώ να κάνω γνωστή τη χορογραφική έρευνα και τη δημιουργία μου στο ευρύ κοινό, στους συνεργάτες, στους χορηγούς μου;
Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω τις λέξεις για την εξέλιξη της χορογραφικής μου δημιουργικότητας;
Πώς «ανοίγει» ο χορός σε ανθρώπους από διάφορα επιστημονικά πεδία και καταβολές;

Το Do you Speak Dance? εξειδικεύεται στη διδασκαλία της Λεκτικής Επικοινωνίας της Χορογραφικής Έρευνας και Δημιουργίας, με τη μέθοδο body/word. Βασίζεται σε ένα πρωτότυπο μοντέλο δραματουργικής ανάλυσης, που έχει εξελιχθεί μέσα από θεωρητική και πρακτική έρευνα στα αντικείμενα της δραματουργίας, της δημιουργίας και της επικοινωνίας χορογραφικής έρευνας και δημιουργίας. Πρακτικές ασκήσεις και θεωρητική πλαισίωση καλλιεργούν την ικανότητα να μεταφράζουμε την εφήμερη και διαφεύγουσα τέχνη του χορού σε λέξεις, στα διαφορετικά στάδια εξέλιξης της έρευνας και της δημιουργίας. Επιπλέον, προτείνουν τη δραματουργία ως εξατομικευμένη πολυτροπική λειτουργία, η οποία μπορεί να εξάπτει τη φαντασία και το συναίσθημα με εργαλεία από διαφορετικά πεδία επιστημονικής και καλλιτεχνικής έρευνας. Το masterclass αυτό έχει εισαγωγικό χαρακτήρα. Παρουσιάστηκε πρώτη φορά στη Στέγη Χορού Λευκωσίας, τον Μάρτιο του 2015, στο πλαίσιο προγράμματος καλλιτεχνικής φιλοξενίας. Στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας γίνεται η πρώτη επίσημη παρουσίασή του στην Ελλάδα.
Γλώσσα εργασίας: ελληνικά, με βιβλιογραφία και στα αγγλικά.

Για επαγγελματίες, σπουδαστές και ερασιτέχνες του ευρύτερου πεδίου του χορού και του σώματος, θεωρητικούς και χορογράφους, δραματουργούς, χορευτές, ηθοποιούς, γιατρούς, καθηγητές φυσικής αγωγής, arts managers, δημοσιογράφους, προγραμματιστές, performance artists και συγγραφείς, στο πλαίσιο της πολιτικής ανοικτών θυρών.

DoyouSpeakDance

Ο Χρήστος Πολυμενάκος εξελίσσει και εφαρμόζει τη μέθοδο body/word υπό το πρίσμα του Performance Writing, από το 2010, στη δημιουργία και δραματουργία έργων, τη διδασκαλία αυτοσχεδιασμού, υποκριτικής, δραματουργίας, κριτικής ανάλυσης και ανατροφοδότησης σε επαγγελματίες, ερασιτέχνες και σπουδαστές. Έργα και σεμινάριά του έχουν φιλοξενηθεί σε κρατικά και ιδιωτικά ιδρύματα και διοργανώσεις στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Σλοβενία, τη Φιλανδία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία. Έχει εργαστεί ως υπεύθυνος της ενότητας του σύγχρονου χορού στο πολιτιστικό περιοδικό highlights και ως μέλος της Κρατικής Επιτροπής των Επιχορηγήσεων Χορού του Υπουργείου Πολιτισμού. Έχει συνεργαστεί ως δραματουργός σε παραστάσεις και ταινίες χορού και ως ηθοποιός και περφόρμερ σε παραστάσεις χοροθεάτρου, contact improvisation, πειραματικού, παιδικού και εφηβικού θεάτρου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Άρθρα, δοκίμια και συνεντεύξεις του έχουν φιλοξενηθεί σε επιστημονικά και καλλιτεχνικά περιοδικά, εφημερίδες και καταλόγους, έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, τη Γερμανία, την Κύπρο και στο διαδίκτυο.
Από το 2015 συνεργάζεται ως εκπαιδευτικός με τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.

16.7 Κεντρική Πλατεία (20:00) Παρουσίαση του έργου Ανύποπτος Χρόνος της Αντιγόνης Γύρα
(εμπνευσμένο από το ομώνυμο ποίημα του Χρήστου Πολυμενάκου) με την ομάδα ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ.

Κόστος συμμετοχής: 20 ευρώ
Προκαταβολή: 10 ευρώ
Εγγραφές-Πληροφορίες: Νατάσα Αρέθα
+30 6934 164 243
mail @ kalamatadancefestival.gr

Hold it and Let it Go
Εργαστήριo θεραπευτικού χορού με τη Σοφία Φ. Δρούμπαλη

ΚΕΦΙΑΠ - Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Μεσσηνίας
23.07.2017 | 10:00-13:00

Hold it and Let it Go
Εργαστήριo θεραπευτικού χορού με τη Σοφία Φ. Δρούμπαλη

Η ψυχοθεραπεία μέσω κίνησης και χορού και ο θεραπευτικός χορός στηρίζονται στον ολιστικό τρόπο προσέγγισης του ατόμου, δηλαδή στην αισθητηριακή, συναισθηματική και διανοητική διέγερσή του. To Εργαστήριο συστήνει, μέσω της μονόωρης διαδραστικής παρουσίασης, τις αρχές και την εφαρμογή κινησιολογικών μεθόδων που επιτρέπουν τη σωματική-συναισθηματική επικοινωνία, καθώς και τη δομή ενός μαθήματος θεραπευτικού χορού. Βασικός άξονας του Εργαστηρίου αποτελεί η πρακτική εφαρμογή των παραπάνω κινησιολογικών μεθόδων από εκπαιδευτικούς και καθηγητές χορού που ενδιαφέρονται για τον τομέα της ειδικής αγωγής, καθώς και από γονείς/συνοδούς ατόμων με ειδικές ανάγκες. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν την αξία του θεραπευτικού χορού ως μέσου έκφρασης και επικοινωνίας μέσα από το βιωματικό μάθημα στο οποίο θα συμμετάσχουν άτομα με ειδικές ανάγκες μαζί με τους συνοδούς τους.

Το πρώτο μέρος του Εργαστηρίου είναι ανοιχτό σε εκπαιδευτικούς, χορευτές, καθηγητές χορού και γονείς/συνοδούς ατόμων με ειδικές ανάγκες. Το δεύτερο μέρος (βιωματικό μάθημα) είναι ανοιχτό και σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Hold it and Let it Go - Σοφία Φ. Δρούμπαλη

Σοφία Φ. Δρούμπαλη Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Σπούδασε σύγχρονο και κλασικό χορό στο προ επαγγελματικό τμήμα (φυτώριο) της Δημοτικής Καλλιτεχνικής Σχολής Χορού της ΦΑΡΙΣ. Απόφοιτος της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού «Ραλλού Μάνου» (2014) και του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών (2013). Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό, με ειδίκευση στην ψυχοθεραπεία μέσω κίνησης και χορού στο Πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου (2017). Έχει εργαστεί ως καθηγήτρια χορού, εκπαιδευτικός και ως μέλος καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών οργανισμών στην Αθήνα και στην Πάτρα. Εδώ και δύο χρόνια δουλεύει στο Λονδίνο ως χοροθεραπεύτρια για άτομα με ειδικές ανάγκες, συναισθηματικά προβλήματα και σε κοινότητες προσφύγων.

To Εργαστήριο διεξάγεται στους χώρους του ΚΕΦΙΑΠ - Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Μεσσηνίας (Ανατολική Πύλη Στρατοπέδου, Καλαμάτα)
Δηλώσεις συμμετοχής: Όλγα Μάλαμα, 6931512683

Πρόγραμμα / ημέρα

Πρόγραμμα 1ης ημέρας // 14.7.17
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 2ης ημέρας // 15.7.17
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 3ης ημέρας // 16.7.17
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 4ης ημέρας // 17.7.17
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 5ης ημέρας // 18.7.17
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 6ης ημέρας // 19.7.17
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 7ης ημέρας // 20.7.17
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 8ης ημέρας // 21.7.17
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 9ης ημέρας // 22.7.17
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 10ης ημέρας // 23.7.17
Περισσότερα...