Πρόγραμμα ημέρας // 22.7.17
Παραστάσεις
MEETING YOU της Helena Franzén και του Ori Flomin
21 & 22.07.2017
Πνευματικό κέντρο Καλαμάτας | 20:00
- Διάρκεια 50'
Meeting You
HELENA FRANZÉN & ORI FLOMIN
Χορογραφία, Ερμηνεία Helena Franzén & Ori Flomin
Μουσική Jukka Rintamäki
Βίντεο & Φωτογραφία Håkan Jelk
Κοστούμια Agnieszka Dlugoszewska
Διεύθυνση ομάδας για τη Helena Franzén Lena Uhlander
Παραγγελία της ArtLab Gnesta και της σουηδικής Σκηνής Τέχνης της Σαίρμλαντ (Scenkonst Sörmland)
Meeting You To έργο πραγματεύεται την αξία της φιλίας και της συντροφικότητας. Τι δημιουργεί μια φιλία; Τι είναι αυτό το είδος έλξης και πώς μας επηρεάζει; Πώς παραμένουμε φίλοι;
O Όρι Φλόμιν και η Χελένα Φρανσίν, παλιοί φίλοι, συνεργάζονται εδώ ως χορογράφοι και ερμηνευτές.
Helena Franzén Η Χελένα Φρανσίν σπούδασε στην Ακαδημία Μπαλέτου της Στοκχόλμης και στο Ινστιτούτο Χορογραφίας του Πανεπιστημίου Χορού και Τέχνης Τσίρκου στη Στοκχόλμη. Έχει χορογραφήσει πάνω από 70 έργα. Διδάσκει τεχνική και ρεπερτόριο στη Στοκχόλμη και στο εξωτερικό. helenafranzen.se
Ori Flomin Χορογραφίες του Όρι Φλόμιν έχουν παρουσιαστεί στη Νέα Υόρκη, στην Αυστρία, την Ιαπωνία, τη Γερμανία και στο Ισραήλ. Έχει πάρει μέρος σε έργα του Νηλ Γκρήνμπεργκ, της Μολλίσας Φένλυ, του Μάικλ Κλαρκ, της Χελένας Φρανσίν και της Μαρίας Χασάπη. Επισκέπτης καθηγητής στο Κολέγιο Μπάρναρντ, στο Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης (SUNY), στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, πρόσφατα καθηγητής στη Σχολή Τεχνών Tisch του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
οriflomin.com
Jukka Rintamäki Ο Γιούκκα Ρινταμάκι είναι συνθέτης και ζει στη Στοκχόλμη. Γράφει μουσική για έργα σύγχρονου χορού, για φιλμ και βιντεοπαιχνίδια. Στη δεκαετή συνεργασία του με τη Φρανσίν έχει γράψει μουσική για δεκαπέντε έργα της. Ο Ρινταμάκι έχει συνεργαστεί και με τον Φλόμιν το 2010 στο Dance Theater Workshop (DTW) της Νέας Υόρκης.
Håkan Jelk Ο Χόκιαν Γελκ, σουηδός φωτογράφος και βιντεοκαλλιτέχνης, συνεργάζεται με τη Χελένα Φρανσίν από το 2011. Συμμετείχε στη δημιουργική διαδικασία του Meeting You στην Γκνέστα, τη Νέα Υόρκη και τη Στοκχόλμη.
THREE TIMES REBEL της Marina Mascarell
22 & 23.07.2017
Μέγαρο χορού Καλαμάτας - Κεντρική σκηνή | 22.7 | 22:00 & 23.7 | 20:30
- 22.7 / 22:00 / 60΄
- 23.7 / 20:30 / 60΄
Three Times Rebel
MARINA MASCARELL
Σύλληψη, Σκηνοθεσία Marina Mascarell
Χορογραφία Marina Mascarell & χορευτές
Βοηθός χορογράφων David Essing
Μουσική σύνθεση, Eρμηνεία επί σκηνής Yamila Ríos
Κοστούμια Daphna Munz
Σκηνικά Ludmila Rodrigues
Φωτισμοί Loes Schakenbos
Καλλιτεχνική έρευνα Marthe Koetsier
Ερμηνεύουν Nina Botkay, Maud de la Purification, Filippo Domini, Eli Cohen,
Chen-Wei Lee
Συμπαραγωγή: Korzo productions, Nederlands Dans Theater, Dance Forum Taipei, Mercat de les Flors. Με την υποστήριξη της Κοινότητας της Χάγης, του Performing Arts Fund NL και του Υπουργείου Πολιτισμού της Ταϊβάν. Πρεμιέρα: 27, 28, 29.1.2017, Φεστιβάλ CaDance, θέατρο Korzo, Χάγη
Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα
Three Times Rebel Το έργο διερευνά τις απαρχές της ανισότητας των φύλων και τον αυθαίρετο τρόπο με τον οποίο μεθοδεύτηκαν οι σχετικές αντιλήψεις στη σύγχρονη κοινωνία. Εδώ η Μασκαρέλ καταδύεται στα βάθη του συστήματος που έθρεψε τις σύγχρονες προκαταλήψεις, τα στερεότυπα, τις διακρίσεις, τη συμβολική βία, τον τρόπο που κληρονομείται και κατασκευάζεται το φύλο.
Το ούτως ή άλλως σοκαριστικό «Grab 'em by the pussy» [του πλανητάρχη] δεν έχει ξανακουστεί τόσο απειλητικά όσο στο Three Times Rebel. Μια σφοδρή, σχεδόν ακτιβιστική παράσταση, όπου κάθε σωματική επαφή είναι και άβολη και ενοχλητική.
Theaterkrant.nl
Marina Mascarell Η ισπανίδα χορογράφος Μαρίνα Μασκαρέλ γεννήθηκε το 1980. Έχει χορέψει με τις ομάδες χορού Nederlands Dans Theater II, Cedar Lake Contemporary Ballet και Nederlands Dans Theater I. Σπούδασε παιδαγωγική του χορού και πήρε μάστερ στις παραστατικές τέχνες. Από το 2011 εργάζεται ως ανεξάρτητη χορογράφος. Έχει δημιουργήσει για τις ομάδες: Όπερας του Γαίτεμποργ στη Σουηδία, Νederlands Dans Theater I (UpComing Choreographers) στη Χάγη, Scapino Ballet (Tools) στο Ρόττερνταμ, Dance Forum στην Ταϊπέι, Ballet Junior της Γενεύης και Skånes Dansteater στο Μάλμε της Σουηδίας. Είναι χορογράφος in resident στο Θέατρο Korzo της Χάγης.
Yamila Ríos Η ισπανίδα μουσικός, περφόρμερ, συνθέτις και καλλιτέχνις ήχου Γιαμίλα Ρίος ζει στην Ολλανδία. Ασχολείται με τη δημιουργία ακουστικών χώρων. Έχει εργαστεί σε διαφορετικά πρότζεκτ, πειραματιζόμενη με τη χρήση live ηλεκτρονικών και παραδοσιακών οργάνων. Από το 2014 συνεργάζεται με τη Μαρίνα Μασκαρέλ. Έχει μπάτσελορ και μάστερ Ηχολογίας από το Βασιλικό Ωδείο Χάγης.
Daphna Munz Η σχεδιάστρια κοστουμιών Ντάφνα Μουντς γεννήθηκε το 1983. Δημιουργεί στην τομή του θεατρικού κοστουμιού με την τέχνη και τον κόσμο της μόδας intersection of costume, art and fashion. Μεγάλωσε μεταξύ του Μανχάτταν και του Τελ Αβίβ, και ζει στο Βερολίνο. Έχει δημιουργήσει σκηνικά και κοστούμια για χορό, θέατρο, κινηματογράφο, μουσικά βίντεο και σχεδιαστές μόδας. Σπούδασε στην Ακαδημία Τεχνών Μπεζαλέλ της Ιερουσαλήμ, και δούλεψε στην πλατφόρμα τέχνης Circle 1 στο Βερολίνο. Το 2015 μπήκε στο χώρο των e-υφασμάτων.
Ludmila Rodrigues Η σκηνογράφος Λουντμίλα Ροντρίγες γεννήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 1979. Πήρε δίπλωμα αρχιτέκτονα-πολεοδόμου από το Πανεπιστήμιο του Ρίο (2006) και πτυχίο τεχνών από τη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών στη Χάγη (2013). Έχει διδάξει ιστορία της τέχνης και έχει δουλέψει ως καλλιτεχνική εμψυχώτρια στη ΜΚΟ Galpão Aplauso στο Ρίο (2007-2009). Έχει ασχοληθεί με την αρχιτεκτονική, το χορό και τις πολεμικές τέχνες. Από το 2009, ζει στη Χάγη, όπου εργάζεται ως ανεξάρτητη σκηνογράφος και γραφίστρια. Μέλος της ομάδας CLOUD Danslab.
Loes Schakenbos Η σχεδιάστρια φωτισμών Λους Σάκενμπος (γενν. 1973) ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο ως υπεύθυνη σκηνής για τα Nederlands Dans Theater 1 και 3 (1996-2004). Από τα πιο γνωστά θέατρα με τα οποία έχει συνεργαστεί: Κέντρο Τεχνών Σαϊτάμα, Όπερα Γκαρνιέ στο Παρίσι, Λίνκολν Σέντερ, Όπερα του Σύδνεϋ, Όπερα του Άμστερνταμ και Korzo της Χάγης. Εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας στο σχεδιασμό φωτισμών και στην τεχνική παραγωγή για ομάδες σύγχρονου χορού.
Nina Botkay Η χορεύτρια Νίνα Μπότκαϋ γεννήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 1986. Αρχικά μελέτησε μπαλέτο στο Ρίο και μετά στο Μάνχαϊμ. Το 2002 έγινε μέλος της ομάδας σύγχρονου χορού DeAnima. Το 2004 μπήκε στο δυναμικό του Nederlands Dans Theater II και το 2008 στο Nederlands Dans Theater I. Από το 2010 συνεργάζεται ως ανεξάρτητη χορεύτρια με πλήθος χορογράφους. Διδάσκει σύγχρονο χορό, έχει κάνει τα σκηνικά και έχει σκηνοθετήσει πολλά έργα χορού.
Maud de la Purification Η χορεύτρια Μωντ ντε λα Πουριφικασιόν γεννήθηκε το 1983 στη Τουλούζη. Σπούδασε χορό στο Εθνικό Ωδείο. Έχει χορέψει με το Εθνικό Μπαλέτο της Μασσαλίας, το Μπαλέτο του Καπιτωλίου της Τουλούζης και το Nederlands Dans Theater II. Έχει συνεργαστεί με τη Σίντρα Μπελ, τον Χιροάκι Ουμέντα και με τον Ρομπέρτο Τσαππαλά.
Filippo Domini Ο χορευτής Φιλίππο Ντόμινι γεννήθηκε στην Έννα της Σικελίας το 1993. Από το 2012 έχει παρακολουθήσει μαθήματα MoDem/codici gestuali compagnia Ζappalà danza και από τον Μάρτιο του 2015 άρχισε να δουλεύει με την Ομάδα του Ρομπέρτο Τσαππαλά.
Eli Cohen Η χορεύτρια Έλι Κοέν γεννήθηκε στην Ισπανία το 1990 και μεγάλωσε στο Ισραήλ. Σπούδασε στη Σχολή Τεχνών Μπουστάν στη Νανάνια, έκανε το πρόγραμμα χορού στο Κιμπούτς Γκα’ατ’ον, και μπήκε στο δυναμικό της ομάδας σύγχρονου χορού Kibbutz Contemporary Dance Company 2. Από το 2013 ζει στο Βερολίνο.
Chen-Wei Lee Γεννήθηκε το 1985 στην Ταϊβάν. Σπουδάστρια ακόμα μπήκε στο δυναμικό της Ομάδας χορού Μπατσέβα και στο νεανικό Σύνολο Μπατσέβα. Η Τσεν Ουέι υπήρξε μέλος της ομάδας χορού Όπερας του Γαίτεμποργ για μία καλλιτεχνική περίοδο. Διδάσκει Gaga στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Τεχνών της Ταϊπέι.
Σεμινάρια - Εργαστήρια - Masterclass
Gaga
Εργαστήρι χορού με τον Andrea Costanzo Martini
19.07.2017
| Ζουμπούλειο Μέγαρο | 12:00-13:30
20 - 22.07.2017
| Ζουμπούλειο Μέγαρο | 10:00-11:30
Gaga
Εργαστήρι τεχνικής σύγχρονου χορού
με τον Andrea Costanzo Martini
Η Gaga είναι μια κινησιολογική γλώσσα που ανέπτυξε κατά τη διάρκεια πολλών ετών ο Οχάντ Ναχαρίν και η οποία εφαρμόζεται στην καθημερινή πρακτική και άσκηση των μελών της Batsheva Dance Company. Προήλθε από την πίστη στις θεραπευτικές ιδιότητες της κίνησης και στη διαρκώς εναλλασσόμενη δυναμική της, ενώ μέχρι σήμερα εξελίσσεται διαρκώς. Η τεχνική Gaga είναι ένας νέος τρόπος να αποκτήσει κανείς γνώση και αυτεπίγνωση μέσα από το σώμα του. Προσφέρει το πλαίσιο για να ανακαλύψουμε και να δυναμώσουμε το σώμα μας, να του προσδώσουμε ευλυγισία, αντοχή και ευκινησία, ενώ συγχρόνως ασκεί τις αισθήσεις και τη φαντασία. Η Gaga βοηθάει να αντιληφθούμε τις φυσικές μας αδυναμίες, ξυπνάει αδρανή μέλη, και προσφέρει τρόπους για την εξάλειψη σωματικών «αγκυλώσεων». Η άσκηση της τεχνικής Gaga συνδέει τη συνειδητή με την υποσυνείδητη κίνηση, δίνοντας παράλληλα το αίσθημα της ελευθερίας και της απόλαυσης με απλό τρόπο, σε ένα ευχάριστο περιβάλλον, με άνετα ρούχα, συνοδεία μουσικής, όπου ο καθένας μπορεί να συνυπάρξει με τον εαυτό του και τους άλλους.
Για επαγγελματίες χορευτές, αποφοίτους και μαθητές χορού.
Ο Αντρέα Κοστάντσο Μαρτίνι γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιταλία, όπου πήρε την πρώτη του εκπαίδευση στον σύγχρονο και τον κλασικό χορό. Μετά από μερικά χρόνια στη Γερμανία, όπου χόρεψε με το Aalto Theater του Έσσεν, μετακόμισε στο Τελ Αβίβ για να γίνει μέλος του Batsheva Young Ensemble και αργότερα της Batsheva Dance Company.
Από το 2010 έως το 2014 χόρεψε με τα Μπαλέτα Cullberg και την Inbal Pinto & Α. Pollak Dance Company. Από το 2013 δημιουργεί και ερμηνεύει τις δικές του δουλειές. Έχει αποσπάσει α΄ βραβείο για χορό και χορογραφία στον διεθνή διαγωνισμό Solo Tanz στη Στουτγάρδη (2013) και έχει βραβευτεί για τα δύο σόλο What Happened in Torino και Occhio di bue. Η έρευνά του στο χορό εστιάζει σε μια ακραία σωματικότητα και συγχρόνως στη θεατρικότητα της παράστασης, ενώ εξερευνά την ισορροπία της δυναμικής που δημιουργείται ανάμεσα στους χορευτές και τους θεατές. Πάντοτε γεμάτα χιούμορ και με την υποστήριξη πολλών και διαφορετικών δεξιοτήτων, τα έργα του Μαρτίνι θέτουν ερωτήματα και παίζουν με τις προσδοκίες αυτού του μέσου που είναι ο χορός. Από το 2007 ο Αντρέα είναι δάσκαλος της τεχνικής Gaga και παραδίδει σεμινάρια σε όλο τον κόσμο.
19 & 23.7 Προαύλιο Μεγάρου Χορού (22:00) Προβολή της ταινίας Mr. Gaga του Tomer Heymann
για τον Οχάντ Ναχαρίν.
Κόστος συμμετοχής: 60 ευρώ
Προκαταβολή: 20 ευρώ
Εγγραφές-Πληροφορίες: Νατάσα Αρέθα
+30 6934 164 243
mail @ kalamatadancefestival.gr
Αφρικανικός σύγχρονος χορός / Afrofusion
Εργαστήρι χορού των Μoving Into Dance Mophatong
με τους Sunnyboy Motau και Oscar Buthelezi
Ζουμπούλειο Μέγαρο
22.07.2017 | 12:00-14:00
Αφρικανικός Σύγχρονος Χορός
Afrofusion / Zulu Dance & Pantsula
Εργαστήρι χορού των Moving Into Dance Mophatong
με τους Sunnyboy Motau και Oscar Buthelezi
Με δασκάλους τους έμπειρους και εκφραστικούς Sunnyboy Motau και Oscar Buthelezi, χορευτές της κορυφαίας ομάδας σύγχρονου χορού της Νότιας Αφρικής Moving Into Dance Mophatong (MID), το εργαστήρι αποτελεί μια μοναδική εμπειρία που εστιάζει σε αφρικανικές χορευτικές τεχνικές. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον αφρικανικό σύγχρονο χορό, τους χορούς Zulu, Pantsula και Afrofusion, μια μίξη εγχώριων αλλά και διαπολιτισμικών αφρικανικών και δυτικών σύγχρονων χορευτικών μορφών. Με άξονα μερικά από τα πρόσφατα έργα του ρεπερτορίου της ομάδας MID, καθώς και αποσπάσματα από τη δημιουργία της Τζέσσικας Νιούπεν Ρωμαίος & Ιουλιέττα / ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΚΑΙ ΓΙΟΧΑΝΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ, το εργαστήρι είναι μια ευκαιρία για τους ενδιαφερόμενους να δουλέψουν σε βάθος με την πιο γνωστή ομάδα σύγχρονου χορού της Νότιας Αφρικής.
Για σπουδαστές χορού, επαγγελματίες και ερασιτέχνες χορευτές, καθώς και άτομα χωρίς χορευτική εμπειρία.
Ο Σάννυμποϋ Μοτάου εκπαιδεύτηκε αρχικά σε κοινοτικές καλλιτεχνικές ομάδες στην Αλεξάντρα, προάστιο του Γιοχάννεσμπουργκ. To 2008 έλαβε μέρος στο Performing Arts Training Course του Moving Into Dance Mophatong, όπου και εκπαιδεύτηκε. Σήμερα αποτελεί μέλος της επαγγελματικής χορευτικής ομάδας του MIDΜ (χορευτής και χορογράφος). Ως χορευτής ο Σάννυμποϋ Μοτάου λαμβάνει μέρος σε περιοδείες και παραστάσεις στη Νότια Αφρική αλλά και σε θέατρα και φεστιβάλ διεθνώς, μαζί με την ομάδα του. Πρόσφατα ολοκλήρωσε τη συνεργασία του με τη βρετανοϊσραηλινή χορογράφο Ρέιτσελ Έρντος. Το έργο έκανε πρεμιέρα το 2015 στο φεστιβάλ Dance Umbrella και διακρίθηκε ως μια από τις πέντε καλύτερες χορογραφίες του φεστιβάλ. Αυτήν την περίοδο είναι βοηθός χορογράφου και χορευτής στο Ρωμαίος & Ιουλιέττα / ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΚΑΙ ΓΙΟΧΑΝΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ της Τζέσσικας Νιούπεν. Διδάσκει στους πρωτοετείς του MID τη θεωρία και την πρακτική του Afrofusion και παραδίδει μαθήματα στη χορευτική ομάδα του MID. Επίσης διδάσκει σε κοινοτικές ομάδες και σχολεία στην Αλεξάντρα.
Ο Όσκαρ Μπουτελέζι άρχισε να χορεύει το 1998 με την ομάδα Via Vosloorus Mapantsula Youth Club και το 2003 συνέχισε με τον Dlala Mapantsula, οπότε άρχισε να χορογραφεί.
Το 2006 συνεργάστηκε ως χορογράφος, μεταξύ άλλων, στις τηλεοπτικές παραγωγές YO TV Groove και Jika maJika, και στη συνέχεια συμμετείχε στην εταιρεία παραγωγής Nkosinathi Cultural Productions, λαμβάνοντας μέρος ως χορευτής σε φεστιβάλ όπως το Dance Umbrella, το Φεστιβάλ Τεχνών της Νότιας Αφρικής (NAF), καθώς και σε παραστάσεις στη Γαλλία και στις Κάτω Χώρες. Το 2010 έγινε δεκτός στο MID Performing Arts Training Course ως σπουδαστής, τον επόμενο χρόνο έγινε εκπαιδευόμενο μέλος και σήμερα ανήκει στην επαγγελματική χορευτική ομάδα. Ο Όσκαρ Μπουτελέζι, που αυτή την περίοδο δουλεύει ως βοηθός χορογράφου της Τζέσσικας Νιούπεν στην παραγωγή Ρωμαίος & Ιουλιέττα / ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΚΑΙ ΓΙΟΧΑΝΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ, απέσπασε το ιδιαίτερα σημαντικό βραβείο
«Κουρτ Γιος» για χορογράφους, όπως και το Βραβείο κοινού για το 2016.
21.7 Κεντρική Σκηνή Μεγάρου Χορού (22:00) Παρουσίαση του έργου της Jessica Nupen
Ρωμαίος & Ιουλιέττα / ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΚΑΙ ΓΙΟΧΑΝΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ με τους Moving Into Dance Mophatong.
Κόστος συμμετοχής: 15 ευρώ
Προκαταβολή: 10 ευρώ
Εγγραφές-Πληροφορίες: Νατάσα Αρέθα
+30 6934 164 243
mail @ kalamatadancefestival.gr
Do You Speak Dance?
Masterclass λεκτικής επικοινωνίας της χορογραφικής έρευνας και δημιουργίας
με τον Χρήστο Πολυμενάκο
Ζουμπούλειο Μέγαρο
22.07.2017 | 16:00-19:00 & 23.7 |13:00-18:00
Do you Speak Dance?
Masterclass Λεκτικής Επικοινωνίας της Χορογραφικής Έρευνας και Δημιουργίας
με τον Χρήστο Πολυμενάκο
Μπορεί κάποιος να μεταφράσει την κίνηση σε λέξη;
Πώς μπορώ να κάνω γνωστή τη χορογραφική έρευνα και τη δημιουργία μου στο ευρύ κοινό, στους συνεργάτες, στους χορηγούς μου;
Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω τις λέξεις για την εξέλιξη της χορογραφικής μου δημιουργικότητας;
Πώς «ανοίγει» ο χορός σε ανθρώπους από διάφορα επιστημονικά πεδία και καταβολές;
Το Do you Speak Dance? εξειδικεύεται στη διδασκαλία της Λεκτικής Επικοινωνίας της Χορογραφικής Έρευνας και Δημιουργίας, με τη μέθοδο body/word. Βασίζεται σε ένα πρωτότυπο μοντέλο δραματουργικής ανάλυσης, που έχει εξελιχθεί μέσα από θεωρητική και πρακτική έρευνα στα αντικείμενα της δραματουργίας, της δημιουργίας και της επικοινωνίας χορογραφικής έρευνας και δημιουργίας. Πρακτικές ασκήσεις και θεωρητική πλαισίωση καλλιεργούν την ικανότητα να μεταφράζουμε την εφήμερη και διαφεύγουσα τέχνη του χορού σε λέξεις, στα διαφορετικά στάδια εξέλιξης της έρευνας και της δημιουργίας. Επιπλέον, προτείνουν τη δραματουργία ως εξατομικευμένη πολυτροπική λειτουργία, η οποία μπορεί να εξάπτει τη φαντασία και το συναίσθημα με εργαλεία από διαφορετικά πεδία επιστημονικής και καλλιτεχνικής έρευνας. Το masterclass αυτό έχει εισαγωγικό χαρακτήρα. Παρουσιάστηκε πρώτη φορά στη Στέγη Χορού Λευκωσίας, τον Μάρτιο του 2015, στο πλαίσιο προγράμματος καλλιτεχνικής φιλοξενίας. Στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας γίνεται η πρώτη επίσημη παρουσίασή του στην Ελλάδα.
Γλώσσα εργασίας: ελληνικά, με βιβλιογραφία και στα αγγλικά.
Για επαγγελματίες, σπουδαστές και ερασιτέχνες του ευρύτερου πεδίου του χορού και του σώματος, θεωρητικούς και χορογράφους, δραματουργούς, χορευτές, ηθοποιούς, γιατρούς, καθηγητές φυσικής αγωγής, arts managers, δημοσιογράφους, προγραμματιστές, performance artists και συγγραφείς, στο πλαίσιο της πολιτικής ανοικτών θυρών.
Ο Χρήστος Πολυμενάκος εξελίσσει και εφαρμόζει τη μέθοδο body/word υπό το πρίσμα του Performance Writing, από το 2010, στη δημιουργία και δραματουργία έργων, τη διδασκαλία αυτοσχεδιασμού, υποκριτικής, δραματουργίας, κριτικής ανάλυσης και ανατροφοδότησης σε επαγγελματίες, ερασιτέχνες και σπουδαστές. Έργα και σεμινάριά του έχουν φιλοξενηθεί σε κρατικά και ιδιωτικά ιδρύματα και διοργανώσεις στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Σλοβενία, τη Φιλανδία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία. Έχει εργαστεί ως υπεύθυνος της ενότητας του σύγχρονου χορού στο πολιτιστικό περιοδικό highlights και ως μέλος της Κρατικής Επιτροπής των Επιχορηγήσεων Χορού του Υπουργείου Πολιτισμού. Έχει συνεργαστεί ως δραματουργός σε παραστάσεις και ταινίες χορού και ως ηθοποιός και περφόρμερ σε παραστάσεις χοροθεάτρου, contact improvisation, πειραματικού, παιδικού και εφηβικού θεάτρου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Άρθρα, δοκίμια και συνεντεύξεις του έχουν φιλοξενηθεί σε επιστημονικά και καλλιτεχνικά περιοδικά, εφημερίδες και καταλόγους, έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, τη Γερμανία, την Κύπρο και στο διαδίκτυο.
Από το 2015 συνεργάζεται ως εκπαιδευτικός με τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.
16.7 Κεντρική Πλατεία (20:00) Παρουσίαση του έργου Ανύποπτος Χρόνος της Αντιγόνης Γύρα
(εμπνευσμένο από το ομώνυμο ποίημα του Χρήστου Πολυμενάκου) με την ομάδα ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ.
Κόστος συμμετοχής: 20 ευρώ
Προκαταβολή: 10 ευρώ
Εγγραφές-Πληροφορίες: Νατάσα Αρέθα
+30 6934 164 243
mail @ kalamatadancefestival.gr