Πρόγραμμα 6ης ημέρας // 19.7.17

23o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Πρόγραμμα ημέρας // 19.7.17

Παράσταση

ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΧΟΡΟΥ CREO
ΑΠΟΓΕΙΟΣ της Πωλίνας Κρεμαστά

19.07.2017
Μέγαρο χορού Καλαμάτας - Στούντιο | 20:00

  • Διάρκεια 40'

απόγειος
ΠΩΛΙΝΑ ΚΡΕΜΑΣΤΑ
ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΧΟΡΟΥ CREO

Χορογραφία Πωλίνα Κρεμαστά
Μουσικοί επί σκηνής Μανούσος Κλαπάκης (μπεντίρ), Δημήτρης Μπρέντας (γκάιντα, κλαρίνο, καβάλ)
Φωτισμοί Παντελής Μαντζανάς
Κοστούμια Χριστίνα Λαρδίκου
Σύμβουλος παραδοσιακών χορών, Βοηθός χορογράφου Μενέλαος Κώτσος
Εποπτεία έρευνας Νάνσυ Χαρμαντά
Σύμβουλος παραγωγής Ορέστης Τάτσης

Χορεύουν Πωλίνα Κρεμαστά, Θένια Αντωνιάδου

Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Παραγωγή Ρέον (Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία)

reon

Εμμ. Μπενάκη 142, 11473, Αθήνα

Ευχαριστίες
Συνεργατικό Στούντιο/Λάθος Κίνηση
Κέντρο Μελέτης του Χορού Ι.Ρ.Ντάνκαν

 kentro xorou ralou

Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού «Ραλλού Μάνου»

bao

Baobap – Εργαστήριο Τεχνών

apogeios

απόγειος Οι χορευτές περιπλανιούνται πάνω σε έξι «τοπία» νεόκτιστων χορών και σαρώνουν το χώρο και το ρυθμό με τα κινητικά τους μοτίβα. Οι δύο μουσικοί επί σκηνής συμπληρώνουν την κίνηση και την αφήγηση, επιλέγοντας είτε να αποδομήσουν είτε να επαναδομήσουν τα παραδοσιακά ακούσματα, ανασυνθέτοντας με αυτό τον τρόπο νέα.
Για να μπορέσουμε να κρατήσουμε ζωντανό κάτι από το παρελθόν κι όχι απλώς να περιφέρουμε ένα πτώμα, οφείλουμε να ξανασκεφτούμε το παρελθόν, να αναδιαπραγματευτούμε τη σχέση μας μαζί του...

Πωλίνα Κρεμαστά Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αριστούχος απόφοιτος της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού «Ραλλού Μάνου», απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Χορεύει και χορογραφεί για την ομάδα σύγχρονου χορού Creo, συμμετέχοντας σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ. Μαζί με την Π. Ηλιάσκου εμπνεύστηκε και οργανώνει, τα τελευταία πέντε χρόνια, τη «Σκυτάλη», πολυδιάστατο εκπαιδευτικό κινητικό πρόγραμμα για χορευτές και δημόσια σχολεία. Εδώ και τρία χρόνια ασχολείται με την κινητική έρευνα «απόγειος», που μελετά τη σχέση παραδοσιακού και σύγχρονου χορού. Μαζί με τον Γιώργο Αμέντα πραγματοποιεί έρευνα πάνω στη σχέση ήχου και κίνησης, με το έργο track. Διδάσκει σύγχρονο χορό και αυτοσχεδιασμό στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού «Ραλλού Μάνου».

Creo, Ομάδα σύγχρονου χορού Mε έδρα την Αθήνα και μέλος του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων από το 2010, ιδρύθηκε επίσημα την άνοιξη του 2008, στο πλαίσιο της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας Ρέον. Υπεύθυνη της ομάδας χορού είναι η Πωλίνα Κρεμαστά και την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ρέον έχει ο σκηνοθέτης Ορέστης Τάτσης. Από το 2008 έχει παρουσιάσει έξι παραγωγές σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ. Στο Διεθνές Χειμερινό Φεστιβάλ του Σεράγεβο το 2012 πήρε πρώτο βραβείο κοινού (Silver Snowflake). Η ομάδα έχει ασχοληθεί με την οργάνωση σεμιναρίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δρώμενων στον δημόσιο χώρο.
creodancecompany.wordpress.com


Παράλληλη εκδήλωση

Προβολή ταινίας
Mr. Gaga
του Tomer Heymann

Μέγαρο Xορού Καλαμάτας - Προαύλιο
19 & 23.07.2017 / 22:00

  • Διάρκεια 100'

Mr. Gaga
Ταινία του Tomer Heymann

Ισραήλ, Σουηδία, Γερμανία, Ολλανδία 2015
Στα αγγλικά και τα εβραϊκά με ελληνικούς υπότιτλους

Σκηνοθεσία Tomer Heymann
Παραγωγός Barak Heymann
Διεύθυνση παραγωγής Diana Holtzberg
Διεύθυνση φωτογραφίας Itai Raziel
Μοντάζ Alon Greenberg, Ido Mochrik, Ron Omer
Ήχος Alex Claude

Μουσική Ishai Adar

Cinedoc logo 

Διανομή Cinedoc 

EMBASSYISRAEL

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα

MrGaga

Πρωταγωνιστής της ταινίας Mr Gaga του Τόμερ Χέυμαν είναι ο Οχάντ Ναχαρίν. Το ντοκιμαντέρ εστιάζει στη ζωή και το έργο του κορυφαίου ισραηλινού χορογράφου, χρησιμοποιώντας αρχειακό υλικό από τις δουλειές του και τις πιο προσωπικές του στιγμές σε συνδυασμό με ένα πλούσιο ανέκδοτο υλικό και χορευτικά αποσπάσματα που κόβουν την ανάσα. Η ταινία, γυρισμένη σε διάστημα οκτώ χρόνων, αφηγείται τη συναρπαστική ιστορία του μεγάλου χορογράφου και καλλιτεχνικού διευθυντή της Batsheva Dance Company, της καλλιτεχνικής ιδιοφυΐας που επαναπροσδιόρισε τη γλώσσα του σύγχρονου χορού.
Ο Οχάντ Ναχαρίν έχει επινοήσει μια πρωτοποριακή «γλώσσα» κίνησης, που την έχει ονομάσει Gaga. Δεν υπάρχει κεντρική ιδέα για τη μέθοδο αυτή. Περισσότερο από τεχνική ή γλώσσα, η Gaga αποτελεί μια φιλοσοφική αντίληψη της χρήσης του σώματος, ένα σύνολο εργαλείων που ο χορευτής μπορεί να χρησιμοποιήσει σε κάθε τεχνική. Είναι ένας νέος δρόμος προς την αυτογνωσία μέσω του σώματος.

Gaga7

Ohad Naharin Ο Οχάντ Ναχαρίν είναι από τους πιο σημαντικούς χορογράφους εν ζωή. Μαθητής της Μάρθας Γκράχαμ, είναι από το 1990 καλλιτεχνικός διευθυντής της Batsheva Dance Company. Έχει αποσπάσει πάμπολλες διακρίσεις, όπως Ιππότης της Τάξεως των Τεχνών και των Γραμμάτων από το Γαλλικό Κράτος και Διδάκτωρ επί τιμή στο Χορό από τη Σχολή Τζούλλιαρντ.

Tomer Heymann O Τόμερ Χέυμαν γεννήθηκε στο Ισραήλ το 1970. Σκηνοθέτησε πολλά ντοκιμαντέρ και σειρές, που γυρίστηκαν κατά τη διάρκεια πολλών ετών και αφορούσαν συγκεκριμένα πρόσωπα. Τα έργα του απέσπασαν σημαντικά βραβεία σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ.


 Σεμινάρια - Εργαστήρια - Masterclass

Gaga
Εργαστήρι χορού με τον Andrea Costanzo Martini

19.07.2017
Ζουμπούλειο Μέγαρο | 12:00-13:30

20 - 22.07.2017
Ζουμπούλειο Μέγαρο | 10:00-11:30

Gaga

Εργαστήρι τεχνικής σύγχρονου χορού
με τον Andrea Costanzo Martini

Η Gaga είναι μια κινησιολογική γλώσσα που ανέπτυξε κατά τη διάρκεια πολλών ετών ο Οχάντ Ναχαρίν και η οποία εφαρμόζεται στην καθημερινή πρακτική και άσκηση των μελών της Batsheva Dance Company. Προήλθε από την πίστη στις θεραπευτικές ιδιότητες της κίνησης και στη διαρκώς εναλλασσόμενη δυναμική της, ενώ μέχρι σήμερα εξελίσσεται διαρκώς. Η τεχνική Gaga είναι ένας νέος τρόπος να αποκτήσει κανείς γνώση και αυτεπίγνωση μέσα από το σώμα του. Προσφέρει το πλαίσιο για να ανακαλύψουμε και να δυναμώσουμε το σώμα μας, να του προσδώσουμε ευλυγισία, αντοχή και ευκινησία, ενώ συγχρόνως ασκεί τις αισθήσεις και τη φαντασία. Η Gaga βοηθάει να αντιληφθούμε τις φυσικές μας αδυναμίες, ξυπνάει αδρανή μέλη, και προσφέρει τρόπους για την εξάλειψη σωματικών «αγκυλώσεων». Η άσκηση της τεχνικής Gaga συνδέει τη συνειδητή με την υποσυνείδητη κίνηση, δίνοντας παράλληλα το αίσθημα της ελευθερίας και της απόλαυσης με απλό τρόπο, σε ένα ευχάριστο περιβάλλον, με άνετα ρούχα, συνοδεία μουσικής, όπου ο καθένας μπορεί να συνυπάρξει με τον εαυτό του και τους άλλους.

Για επαγγελματίες χορευτές, αποφοίτους και μαθητές χορού.

Gaga

Ο Αντρέα Κοστάντσο Μαρτίνι γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιταλία, όπου πήρε την πρώτη του εκπαίδευση στον σύγχρονο και τον κλασικό χορό. Μετά από μερικά χρόνια στη Γερμανία, όπου χόρεψε με το Aalto Theater του Έσσεν, μετακόμισε στο Τελ Αβίβ για να γίνει μέλος του Batsheva Young Ensemble και αργότερα της Batsheva Dance Company.
Από το 2010 έως το 2014 χόρεψε με τα Μπαλέτα Cullberg και την Inbal Pinto & Α. Pollak Dance Company. Από το 2013 δημιουργεί και ερμηνεύει τις δικές του δουλειές. Έχει αποσπάσει α΄ βραβείο για χορό και χορογραφία στον διεθνή διαγωνισμό Solo Tanz στη Στουτγάρδη (2013) και έχει βραβευτεί για τα δύο σόλο What Happened in Torino και Occhio di bue. Η έρευνά του στο χορό εστιάζει σε μια ακραία σωματικότητα και συγχρόνως στη θεατρικότητα της παράστασης, ενώ εξερευνά την ισορροπία της δυναμικής που δημιουργείται ανάμεσα στους χορευτές και τους θεατές. Πάντοτε γεμάτα χιούμορ και με την υποστήριξη πολλών και διαφορετικών δεξιοτήτων, τα έργα του Μαρτίνι θέτουν ερωτήματα και παίζουν με τις προσδοκίες αυτού του μέσου που είναι ο χορός. Από το 2007 ο Αντρέα είναι δάσκαλος της τεχνικής Gaga και παραδίδει σεμινάρια σε όλο τον κόσμο.

19 & 23.7 Προαύλιο Μεγάρου Χορού (22:00) Προβολή της ταινίας Mr. Gaga του Tomer Heymann
για τον Οχάντ Ναχαρίν.

Κόστος συμμετοχής: 60 ευρώ
Προκαταβολή: 20 ευρώ
Εγγραφές-Πληροφορίες: Νατάσα Αρέθα
+30 6934 164 243
mail @ kalamatadancefestival.gr


Οι Επαναστατικοί Χοροί της Ισιδώρας Ντάνκαν

Σεμινάριο χορού της Barbara Kane
με τη Françoise Rageau και τη Σάντρα Βούλγαρη

19.07.2017
| Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας | 9:30-11:30 (Σεμινάριο) 
| Κάστρο Καλαμάτας | 19:30-21:30 (Σεμινάριο)

Πληροφορίες

 

Πρόγραμμα / ημέρα

Πρόγραμμα 1ης ημέρας // 14.7.17
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 2ης ημέρας // 15.7.17
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 3ης ημέρας // 16.7.17
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 4ης ημέρας // 17.7.17
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 5ης ημέρας // 18.7.17
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 6ης ημέρας // 19.7.17
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 7ης ημέρας // 20.7.17
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 8ης ημέρας // 21.7.17
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 9ης ημέρας // 22.7.17
Περισσότερα...
Πρόγραμμα 10ης ημέρας // 23.7.17
Περισσότερα...